Healthy Food: ‘De Zoete Aardappel’ en het recept voor ‘zoete aardappelfriet’

De zoete aardappel, ook wel zoete bataat genoemd, wordt steeds populairder. Dit is vooral te merken aan het feit dat in steeds meer winkels de zoete aardappel te vinden is, wat fijn is, omdat het nu ook gewoon in je eigen supermarkt te vinden is. Eigenlijk is de zoete aardappel helemaal geen ‘aardappel’, maar valt het onder de categorie groenten. Dit komt omdat de zoete aardappel behoort tot de ‘windefamilie’ in tegenstelling tot de ‘gewone’ aardappel, want die behoort tot de nachtschadefamilie. Wel zijn ze qua macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) redelijk met elkaar te vergelijken. De zoete aardappel kan dus prima als vervanger voor de gewone aardappel.

Regelmatig staat bij mij ook de zoete aardappel op het menu. Ik probeer veel te variëren in hoe ik de aardappel klaarmaak, want de zoete aardappel heeft hier veel mogelijkheden voor.  Zo kan je natuurlijk de zoete aardappel koken of stomen, maar ook poffen of er een stamppot van maken. Én je kan er in de oven friet van maken. Hoe je dat doet, vertel ik onderaan deze blog. Eerst neer over waarom de zoete aardappel gezond is voor ons.

zoete-aardappel

Welke goede eigenschappen heeft de zoete aardappel?

  • Een lage glycemische index (GI): de GI is een maat die aangeeft hoe snel koolhydraten uit de voedingsmiddelen die we innemen, worden opgenomen in ons bloed als glucose. Hoe lager de GI van een voedingsmiddel is, hoe stabieler de bloedsuikerspiegel in ons lichaam wordt gehouden. Ook de grote hoeveelheid voedingsvezels in de zoete aardappel (per 100 gram 2x zoveel als in de gewone aardappel) zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet opeens omhoog schiet. Dit gebeurt juist wel bij producten met weinig vezels of een hoge GI, deze veroorzaken een zogeheten ‘suikerpiek’. De lage GI en de voedingsvezels in de zoete aardappel zorgen dus voor een constante bloedsuikerspiegel en hiermee wordt je energieniveau op peil gehouden. Daarnaast zorgen de voedingsvezels ook voor een goede spijsvertering en een soepele darmwerking.
  • Een zoete aardappel bevat een ruime hoeveelheid vitamine A en bèta-caroteen (welke door het lichaam wordt omgezet in vitamine A). Beiden hebben een positieve invloed op je ogen. Maar dat is nog niet alles. Het zorgt daarbij voor gezonde tanden, gezonde botten en voor een mooie huid. Ook draagt het bij aan een goede weerstand, net zoals vitamine C doet. Ook deze vitamine vind je in de zoete aardappel.
  • Naast veel vitamines, bevat de zoete aardappel ook ruimschoots de mineralen kalium, magnesium en calcium. Deze mineralen zijn verantwoordelijk voor vele verschillende processen in ons lichaam. Zo helpt kalium bij het op peil houden van de vochtbalans in ons lichaam én heeft het een positieve invloed op je bloeddruk. Magnesium en  calcium zijn beide onder andere nodig voor de botopbouw.

Zoals we zien zit de zoete aardappel dus bomvol goede voedingsstoffen én met het complexe koolhydraten die je lichaam langdurig energie geven. Dit betekent natuurlijk niet dat de gewone aardappel die wij al jaren eten niet gezond is, want ook de gewone aardappel bevat veel voedingsstoffen. Variatie is altijd goed en daarom kan je beide soorten gewoon met elkaar afwisselen. 

Zoals ik al zei kan je op veel verschillende manieren de aardappel bereiden. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk nieuwe dingen uit en tot nu toe bevallen de recepten goed. Zo maak ik regelmatig zoete aardappelfriet uit de oven. Natuurlijk worden de frietjes niet zóó knapperig als friet uit de frituurpan, maar geloof me, ze smaken echt heerlijk!

Wat heb je nodig en hoe maak je zoete aardappelfriet?

  • Zoete aardappelen
  • Olijfolie of zonnebloemolie
  • Paprikapoeder en rozemarijn (of andere kruiden die je lekker vindt)
  • Peper en wat zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de zoete aardappelen grondig. Je hoeft de aardappel niet te schillen, maar snijd wel eerst de donkere en oneffen plekken weg. Als je liever de aardappelen helemaal schilt, dan kan dat ook.

Snijd de aardappel in plakken en daarna in reepjes (niet té dun), waardoor je echte frietjes krijgt. Doe de frieten in een schaal of een kom en meng met de paprikapoeder, rozemarijn, peper en wat zout. Als je andere of meer kruiden toe wilt voegen, ga je gang! Besprenkel ook met wat olijfolie of zonnebloemolie, maar overdrijf hiermee niet. Ik heb gemerkt dat de zoete aardappelfriet knapperig wordt als ik niet teveel olijf- of zonnebloemolie gebruik. Meng alles goed door elkaar, zodat de kruiden en olie verspreid worden.

Leg de frieten op een bakplaat (bekleed met bakpapier) en spreid goed uit. Bak de frieten in ongeveer 25-30 minuten in de oven. Hussel tussendoor de frieten even door elkaar, zodat alle kanten goed knapperig kunnen worden. Zorg wel dat je op het einde de friet in de gaten houdt, want niet voor elke oven geldt dezelfde baktijd. De zoete aardappelfriet blijft wel zacht van binnen.

Serveer de zoete aardappelfriet. Dit kan bijvoorbeeld met gegrilde kip en een salade, zalm met broccoli of met een kipschnitzel met groenten die je lekker vindt. En je kan het natuurlijk ook gewoon met een lekker sausje serveren. Geniet van deze gezonde én lekkere friet!

zoete-aardappelfriet-close         zoete-aardappelfriet

 

About

Hoi allemaal! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Liefs Sophie

No Comments

Leave a Comment