Nationale Week zonder Vlees

Yes, I’m in! Dit jaar ga ik voor het eerst meedoen aan de Nationale Week zonder Vlees, die van 11 maart tot en met 17 maart wordt gehouden. Vandaag gaat deze van start.

Een week lang vegetarisch eten. Het idee om mee te doen aan deze week had ik al langer in mijn hoofd. De afgelopen weken kreeg ik er ook steeds meer zin in! En toch vind ik het ergens ook wel lastig. De laatste jaren eet ik al meer plantaardig dan voorheen, toch zeker niet helemaal zonder vlees of vis. Wat mijn grootste uitdaging is tijdens deze week vertel ik zo meteen!

De Nationale Week zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, bekend van De Hippe Vegetariër. In deze week wordt gevraagd om een week lang geen vlees (en vis) te eten, maar juist meer voor plantaardige producten te kiezen! Het doel is om mensen bewust te maken vaker een dagje geen vlees en vis te eten, wat een positieve invloed heeft op mens, dier en milieu. En hier wil ik graag mijn bijdrage aan leveren.

Mijn eetpatroon

Ik ben geen vegetariër, maar zoals ik al zei, eet ik de laatste jaren al veel minder vlees en ook minder vis dan voorheen. Ik heb de peulvruchten ontdekt en vind kikkererwten, linzen, bonen et cetera dan ook geschikte vleesvervangers én erg lekker. Kaas en eieren eet ik nog wel steeds met regelmaat. Wat ik merk is dat ik met name tijdens de avondmaaltijd minder vlees en vis eet. Wel kies ik nog regelmatig (toch wel 4-5x per week) kipfilet of gerookte zalm op brood/crackers/rijstwafels (in combinatie met avocado of hummus bijvoorbeeld). Of ik gebruik tonijn, makreel of gerookte kip in een salade. Daar is dan ook meteen mijn grootste uitdaging; de lunch!

Daarnaast wil ik tijdens deze week ook goed op letten dat ik voldoende voedingsstoffen binnenkrijg. Denk hierbij aan voldoende eiwitten, vitamine B12 en de mineralen ijzer en zink. Gelukkig zijn er genoeg andere (plantaardige) voedingsmiddelen naast vlees en vis die deze voedingsstoffen bevatten. En ook de omega-3 vetzuren die je met name uit (vette) vis haalt, zal ik natuurlijk minder binnenkrijgen. Een belangrijk aandachtspunt dus om op te letten!

Mijn plan voor deze week

Ik heb voor mezelf een klein ‘plan’ gemaakt om deze week te volbrengen, omdat een goede voorbereiding altijd belangrijk is!

Dit heb ik tijdens mijn voorbereiding alvast gedaan:

    • Op instagram, pinterest en uit verschillende boeken heb ik een selectie gemaakt van lekkere vegetarische recepten die ik deze week wil uitproberen. Hier heb ik een lijstje van gemaakt, zodat ik voldoende inspiratie heb gedurende deze week!
    • Dit weekend heb ik al een grote pan soep gemaakt én een pan vegetarische Marokkaanse couscous met kikkererwten en veel groenten en hier ook een aantal porties van in de diepvries gedaan. Zo heb ik, ook als ik deze week een keer geen tijd heb om te koken, een gezonde en voedzame vegetarische maaltijd die ik zo uit de diepvries kan halen.
    • Mijn omgeving op de hoogte gebracht dat ik meedoe aan deze week. Zo gaat mijn vriend gaat met de avondmaaltijden meedoen. En met een collega die ook meedoet aan deze week hebben we afgesproken dat we allebei 1x een vegetarische lunch voor elkaar maken (leuk om zo nieuwe inspiratie van elkaar op te doen). 
    • Last but not least: ik heb met mezelf afgesproken dat ik eventueel één joker in mag zetten deze week en wel op zaterdagmiddag. Voor de verjaardag van mijn schoonmoeder gaan we ergens lunchen waar ik vermoed dat het vega-aanbod klein zal zijn. Omdat ik echt géén liefhebber ben van geitenkaas, en dit in restaurants wel vaak één van de weinige vegetarische opties is en ik geen idee heb wat er nog meer in het restaurant is waar we heen gaan, heb ik deze ‘joker’ voor mezelf bedacht. Dit houdt in dat ik alleen op zaterdagmiddag eventueel voor vis (geen vlees) mag kiezen als er niets bij het vegetarische aanbod zit wat ik graag eet. Eten buiten de deur moet natuurlijk wel een feestje zijn!

Tot zover mijn introductie over mijn week zonder vlees (en vis). Gedurende deze week zal ik jullie via Instagram en mijn blog op de hoogte houden over hoe het gaat! En volgende week verschijnt er natuurlijk weer een blog over mijn ervaring!

Of je wel of geen vlees eet, is absoluut je eigen keuze, want je moet doen waar je je goed bij voelt. Ik ga in ieder geval graag deze uitdaging aan en ben heel benieuwd jullie! Wie doet er nog meer mee?

Voor meer informatie, neem een kijkje op: www.weekzondervlees.nl

About

Hoi allemaal! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Liefs Sophie

No Comments

Leave a Comment