Recept: ‘Nasi Goreng’

Van oorsprong is Nasi (goreng) een Indonesisch gerecht, maar in Nederland ook alweer een hele lange tijd populair. ‘Nasi’ betekent gekookte rijst en ‘goreng’ is gebakken. Nasi is dus een gebakken rijstgerecht met vlees (of met vis of vegetarisch), groenten en kruiden. Ik vind het heel makkelijk om klaar te maken. Ik gebruik altijd kip samen met zilvervliesrijst, lekker veel vers gesneden groenten en kruiden. Natuurlijk bak ik er ook altijd een eitje bij, want dat vind ik er toch wel bij horen. De nasi kan nog op veel meer manieren worden ‘aangekleed’, bijvoorbeeld met satésaus, cassavekroepoek, atjar tjampoer of iets anders wat jij lekker vindt! Hieronder schrijf ik hoe ik mijn nasi maak (basis) en de aankleding, die mag je helemaal zelf bepalen!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • Olijfolie
  • 2 kipfilets (ongeveer 250 gram)
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • 1 zakje nasikruiden van Verstegen (andere nasikruiden bevatten vaak extra toevoegingen)
  • eventueel scheutje ketjap manis
  • 150 ml water
  • 2 eieren   kruiden-nasi

1). Kook de zilvervliesrijst volgens de verpakking gaar.

2). Snijd de kip en de groenten in plakjes en/of stukjes.

3). Zet het vuur aan en verwarm een scheut olijfolie in de pan. Bak als eerste de stukjes kipfilet goudbruin en voeg daarna de kastanjechampignons toe. Als de champignons bruin kleuren kan de rest van de groenten (courgette, paprika en prei) erbij. Roerbak de groenten totdat deze gaar zijn.

4). Voeg de kruidenmix samen met het water toe en schep goed door. Doe nu ook de zilvervliesrijst erbij en bak alles nog een paar minuten door. Blijf goed doorscheppen, zodat de kruiden goed kunnen intrekken.

5) Verhit ondertussen in een koekenpan wat olijfolie en bak hier 2 spiegeleieren van. Ik draai mijn eieren altijd even om, zodat de dooier een klein beetje stolt.

6). Schep de nasi op de borden en leg op elk bord ook één spiegelei. Nu kan je zelf nog bedenken wat je graag erbij wilt hebben en serveer dit erbij.

Tip: Wil je de nasi nóg smeuïger en pittiger? Voeg dan bij stap 4 als laatste nog wat ketjap manis toe, dit geeft een hele lekkere smaak.

cooking-nasi                                                                                         nasi

Enjoy your meal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *