Recept: ‘Snelle pompoensoep – basisrecept met variatietips’

De pompoen is alweer een tijdje in het seizoen en ondertussen heb ik al drie zondagen een grote pan pompoensoep gemaakt! De pompoen is een erg lekkere, veelzijdige én heel gezonde groente. Hier kan je het recept vinden voor pompoensoep met gember en kerrie welke ik vorig jaar heb geplaatst. De laatste keren heb ik de soep op een andere manier gemaakt en dit recept wil ik vandaag graag met je delen.

De belangrijkste kruiden in de soep zijn kurkuma en paprikapoeder. Kurkuma (ook wel geelwortel genoemd) is een erg gezond kruid met veel gezondheidsvoordelen. Het werkt onder andere ontstekingsremmend, het helpt tegen verteringsproblemen, het werkt positief op onze weerstand en het is goed voor de huid. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de positieve gezondheidseffecten van kurkuma. Samen met het paprikapoeder wordt de soep goed op smaak gebracht!

De pompoensoep is simpel en snel te maken. Naast de basis geef ik ook nog een aantal variatietips om je soep meer vullend te maken. En met bijvoorbeeld een broodje hummus (met een gekookt eitje) erbij, heb je een heerlijke maaltijd.

Ingrediënten voor 3 kommen pompoensoep (basis)

  • ongeveer 400 gram pompoen; je kan zelf een pompoen kopen en snijden, maar in de supermarkt verkopen ze ook voorgesneden pompoenblokjes (vers of uit de diepvries).
  • 1 prei
  • 750 ml groentebouillon (ik maak hiervoor gebruik van de gistvrije groentebouillon van biotoday)
  • 1 eetlepel kurkuma
  • ½ eetlepel paprikapoeder
  • peper en bieslook
  • olijfolie

1). Maak de groentebouillon door 1 blokje groentebouillon of 1 eetlepel (12-15 gram gistvrije groentebouillon) samen te voegen met 750 ml water en dit goed door te roeren.

2). Snijd de pompoen in blokjes indien je gebruikt maakt van een hele pompoen of gebruik de voorgesneden pompoenblokjes en snijd de prei in dunne ringetjes. Was de prei goed.

3). Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin de prei voor een paar minuten. Hierna mogen ook de pompoenblokjes, de kurkuma en het paprikapoeder erbij. Eventueel kan je ook nog wat peper toevoegen. Bak dit nog 2 minuten mee.

4). Hierna kan de groentebouillon worden toegevoegd. Breng aan de kook en laat het geheel ongeveer 15-20 minuten doorkoken. Wanneer je met een vork in de pompoen kunt prikken, is het zeker goed.

5). Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een gladde soep (je kunt hier ook een hittebestendige blender voor gebruiken).

6). Verdeel de soep over de kommen en garneer met bieslook.

Zelf voeg ik vaak nog wat extra ingrediënten toe aan de soep, zodat het meer een maaltijd wordt. Hieronder enkele van mijn tips:

  • hüttenkäse met kikkererwten of linzen
  • wortelreepjes, eventueel met hüttenkäse, en basilicum
  • feta met pompoenpitten
  • of een combinatie van alles!

Wie van jullie is er nog meer fan van pompoensoep? Eet smakelijk!

     

About

Hoi allemaal! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Liefs Sophie

No Comments

Leave a Comment