Recept: ‘Zoete aardappel-andijvie stamppot met gerookte zalm’

Een ouderwetse Hollandse stamppot, maar dan in een modernere variant! Ik maakte deze stamppot met zoete aardappel in plaats van de ‘standaard’ aardappel die normaal gezien wordt gebruikt. Ook deed ik geen spekjes door de stamppot, maar koos ik voor gerookte zalm. De zoute smaak vind ik een lekkere tegenhanger van de zoete aardappel. Ook een stuk gezonder door de goede omega-3 vetten die in zalm zitten. Dit zijn vetten die ons lichaam nodig heeft en uit de voeding moeten worden gehaald, omdat ons lichaam deze zelf niet kan aanmaken.

Gelukkig is andijvie het hele jaar door wel verkrijgbaar, dus dit gerecht kan je zowel in de zomer als in de winter eten. En dat is mooi, want voor mij hoeft het niet perse buiten koud te zijn om stamppot te eten. En heel fijn, voor dit gerecht heb je maar weinig ingrediënten nodig en je hebt het zo op tafel staan! Benieuwd? Hier komt het recept!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 á 3 zoete aardappelen
  • 400 gram andijvie
  • 12 cherrytomaatjes
  • 150 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • olijfolie
  • peper en Provençaalse kruiden

1). Schil de aardappelen in grote stukken en kook ze ongeveer 20 minuten totdat ze zacht zijn.

2). Halveer ondertussen de cherrytomaatjes en rooster in een droge koekenpan de pijnboompitjes goudbruin.

3). Giet de aardappelen af en stamp ze in een grotere pan tot een gladde puree. Voeg een scheutje olijfolie toe en doe in delen de andijvie erbij. Blijf omscheppen totdat de andijvie is geslonken. Dan kunnen als laatste de cherrytomaatjes erbij en bak nog 2 minuten mee. Breng het geheel op smaak met peper en Provençaalse kruiden.

4). Schep de stamppot op de borden en verdeel de zalm hierover. Bestrooi als laatste met de geroosterde pijnboompitjes.

En je bent klaar om te genieten van dit snelle en simpele stamppotje!

About

Hoi allemaal! Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog! Liefs Sophie

No Comments

Leave a Comment